Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2010 20:46 - Всяко второ дете в Бургас е преживяло насилие
Автор: sweetdream87 Категория: Други   
Прочетен: 1515 Коментари: 2 Гласове:
2



Разработване на конкретни програми за превенция на насилието към училищата и повишаване на гражданската информираност относно ролята и услугите, предлагани от институциите, имащи отношение към децата – в тези две посоки ще обединят усилия Община, Полиция, държавни институции и училищата в Бургас.  Това беше решено на кръгла маса, посветена на превенцията на младежката агресия и престъпност.

image

Домакин на срещата  беше Община Бургас в лицето на зам.-кмета  по Образование Йорданка Ананиева. Участие във форума взеха началникът на сектор "Охранителна полиция" към МВР-Бургас Ангел Симеонов, Диана Видева от Асоциация "Деметра", представители на Центъра за превенция на насилието и престъпността, общински отдел "Здравеопазване и социални дейности", Държавната агенция за закрила на детето, Дирекция "Социално подпомагане", Регионален инспекторат на МОН, Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, Местната комисия за борба с трафика на хора, директори на училища, педагогически съветници и психолози.  

В рамките на срещата  Диана Видева от "Деметра" представи резултатите  от проведено в Бургас изследване за установяване нива на агресивност и стратегии за решаване на конфликтни ситуации при юноши /15–18 г./. В изследването са били включени 5030 ученици от всичките 26 бургаски гимназии и средни общообразователни училища. От представените резултати стана ясно, че всяко второ дете /50,4 % от изследваните лица/ е преживяло или е било свидетел на насилие там, където живее. При ситуации на конфликт и насилие, юношите са склонни да споделят най-вече с приятели и много по-рядко с възрастни.

Най-честите прояви на агресия, в които са попадали, са побой или кражба. Висок е процентът на случаите на насилие на улицата и в училищния двор. При случаи на насилие повече от половината от юношите се обръщат към Полицията, едва 10 % биха се обърнали към училището, още по-малък е процентът ученици, които биха потърсили подкрепата на някоя друга институция. Високо е нивото на телесна агресия при изследваните лица /57 %/, както и на тяхната агресивна раздразнителност /67%/.  

Конкретни програми за превенция на насилието да бъдат  разработени за   всяко едно училище поиска зам.-кметът Йорданка Ананиева. От Центъра за превенции изразиха готовност да подпомогнат директорите и педагогическите съветници в разработването на тези програми и конкретното им прилагане. Решено беше в тях да бъде заложено извънкласно обучение за разпознаване на агресивността и реагиране в конфликтни ситуации. В тези обучения ще бъдат включени учители, родители и ученици.   

Ангел Симеонов от ОД на МВР-Бургас определи като притеснителен факта, че децата имат доверие най-вече в Полицията, още повече че те се обръщат към тях единствено в случаите на кражба. Представителите на всички институции се съгласиха с това, че обществеността, в това число и деца, и възрастни, са слабо запознати с ролята и функциите на отделните обществени институции за закрила на детето, превенции, др. и трябва да бъдат положени усилия по посока на повишаване на информираността им. 



Тагове:   бургас,   дете,   насилие,


Гласувай:
2



1. анонимен - :)
22.04.2010 15:53
И само "ЛЕВСКИ" !
цитирай
2. sweetdream87 - :P
14.05.2010 19:23
:P
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sweetdream87
Категория: Други
Прочетен: 106506
Постинги: 76
Коментари: 10
Гласове: 54
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол