Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2010 19:51 - Никола Калчев отново се прибори за Светия Кръст в Бургас
Автор: sweetdream87 Категория: Други   
Прочетен: 788 Коментари: 0 Гласове:
0



image


19 годишният Никола Калчев се добра първи до Светия кръст в Бургас. Младежът се хвърля в студените морски води за трети път. Миналата година той отново извади Светия кръст. На Богоявление от Бургаския мостик за спасяването на Кръста се хвърлиха 40 души. Най-младият от тях е на 16 години, а най-възрастният на 57. "Чувствам се напълно нормално, много ми е студено..", това бяха първите думи на Никола след като излезе от водата. За него и тази година надпреварата е била оспорвана. Той си пожела здраве и каза, че миналогодишното пожелание се е сбъднало. Никола посвети изваждането на Светия кръст на своето семейство и приятелите.

На моста в Бургас бяха взети всички мерки за сигурност. Имаше екипи на "Спешна помощ" и "Гражданска защита". Инциденти не бяха допуснати. След като излязоха от студените води на Черно море мъжете се подкрепиха с чаша топъл чай. Всеки от тях получи и парично възнаграждение за смелостта да участва в надпреварата за Спасението на Кръста. Смелчаците бяха лично поздравени и благословени от Сливенския митрополит Йоаникий, който водеше литийното шествие в Бургас на Йордановден, и който хвърли в морето Светия кръст. В шествието до Мостика взеха участие кметът на града Димитър Николов, областният управител Константин Гребенаров, председателят на общинския съвет Снежина Маджарова и бургаското духовенство.

Приятното време позволи на стотици бургазлии да дойдат в морската градина за да видят празничния ритуал  на Богоявление.

Отбелязването на Богоявление в Бургас и тази година започна с празнична литургия в Катедрален храм "Св. Св. Кирил и Методий". Дядо Йоаникий отслужи ритуала по благославяне на бойните знамена на българското войнство и тържествения богоявленски водосвет.

Според библейската легенда на този ден Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб.

Според народното поверие през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава водата спира, пречиства се, след което придобива голяма сила. 

Днес празнуват Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана.
 


Тагове:   бургас,   Никола,   Отново,   кръст,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sweetdream87
Категория: Други
Прочетен: 106450
Постинги: 76
Коментари: 10
Гласове: 54
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол